AkkumulátorokFIAMM 12FGL17 12V 17Ah Akkumulátor

Nagy megbízhatóságú, kiemelkedő ciklusállóságú FIAMM Energy Technology 12FGL17 12V 17Ah ipari akkumulátor biztonságtechnikai, szünetmentes energiaellátási, ciklikus, napelemes és orvosi alkalmazásokhoz.

-

FIAMM 12FGL70L 12V 70Ah Akkumulátor

Nagy megbízhatóságú, kiemelkedő ciklusállóságú FIAMM Energy Technology 12FGL70L 12V 70Ah ipari akkumulátor biztonságtechnikai, szünetmentes energiaellátási, ciklikus, napelemes és orvosi alkalmazásokhoz.

-

Baren Secure Profi BSP12V-7.0F1 12V 6,8Ah akkumulátor

Baren Secure Profi BSP12V-7.0F1 12V névleges feszültségű 6,8Ah kapacitású ipari akkumulátor.

-

FIAMM FGC24207 12V 42Ah Akkumulátor

Nagy megbízhatóságú, kiemelkedő ciklusállóságú FIAMM Energy Technology FGC24207 12V 42Ah ipari akkumulátor biztonságtechnikai, szünetmentes energiaellátási, ciklikus, napelemes és orvosi alkalmazásokhoz.

-
Összes: 117 termék
Nagy üzembiztonságot igénylő feladatok ellátásához az áramellátás, az automatizálás, a biztonságtechnika, az egészségügy, a számítástechnika területére. Kínálatunkban egyaránt szerepel háztartási és ipari akkumulátor. Talál nálunk zselés és felitatott elektrolitot használó, úgynevezett AGM rendszerű termékeket is. Akár 15 évet meghaladó élettartammal.

Az akkumulátorokról általában

Az akkumulátorok működésének és szerkezetének alapja közel száz éve nem változott. Az autókban használt típusok és a nagyobb teljesítményű ipari modellek is hasonló elven működnek. Az akkumulátor cellákból épül fel, amelyekben egy pozitív és egy negatív elektród, illetve az ezeket körbeölelő elektrolit kap helyet. Az ólom-savas akkumulátorokban az elektródok ólom- és ólom-oxidlemezek, az elektrolit szerepét pedig a kénsav tölti be. A villamos energia tárolását vegyi úton oldják meg. Kisütéskor a folyamat lényegében megegyezik a galvánelemeknél ismerttel. Töltés során a kémiai reakció visszafelé játszódik le.

Az akkumulátor a tervezett felhasználás szerint lehet ciklikus, mozgató, standby vagy indító. Érdemes ezekről is ejteni néhány szót. A különböző típusok külső kialakítása szinte teljes mértékben megegyezik, a burkolat alatt azonban jelentős eltérések lehetnek az elektrolit összetételében vagy a szerkezet kialakításában.

  • Ciklikus – Ha az akkumulátor kisütése rendszeres, vagyis a használat teljes kisütés-újratöltés kört ír le. Tipikusan elektromos meghajtású járművekben és takarítógépekben találkozni ilyenekkel.
  • Indítóakkumulátor – Széles körben ismert, hiszen minden gépkocsiban találni egyet. Rövid időn keresztül képes nagy áramot leadni.
  • Standby vagy készenléti – Ezek az akkumulátorok amolyan tartalékként szolgálnak, nem használják őket állandóan. Példaként a vészvilágításhoz használt termékeket említhetjük, amelyek áramszünet esetén lépnek működésbe.
  • Mozgató – Ilyen akkumulátor biztosítja például az elektromos targoncák meghajtásához szükséges energiát.

Léteznek kettős felhasználású típusok is, ezek azonban gyakran csak félmegoldást jelentenek. Rendelkeznek a ciklikus és az indítóakkumulátorok előnyeivel, azonban nem képesek felvenni a versenyt a kifejezetten egy célra tervezett modellekkel.

Tudnivalók az AGM és a zselés akkumulátor kapcsán

A zárt rendszerű akkumulátorokat gyakran nevezik egyszerűen csak a zselés akkumulátornak. Valójában nem minden zárt típus zselés is egyben. Elterjedt megoldás, hogy az elektrolitot üvegszál szövetbe itatva helyezik az ólomlapok közé, hogy stabilizálják az elektrolitot. Ez az úgynevezett AGM vagyis Absorbed Glass Matt akkumulátor. A zselés akkumulátor esetében ez másképp történik, ezek belsejében az elektrolitokat egy speciális anyag hozzáadásával zselésítik. Ezzel akadályozzák meg, hogy az akkumulátor mozgása vagy rázkódása közben a sav lötyögjön. Akár fektetve is beépíthetők.

Gyakran illetik ezeket a típusokat zárt akkumulátor névvel is. Nagy előnyük, hogy alig igényelnek karbantartást, nincs szükség víz hozzáadására, mint a hagyományos savas berendezéseknél. A tökéletesen zárt burkolat megakadályozza az akkumulátor párolgását, aminek köszönhetően az eltartási idő is jelentősen megnő, valamint az eszköz is biztonságosabban is használható. Az elektrolitot megkötött formában tartalmazó akkumulátorok akkor is működőképesek maradnak, ha esetleg a burkolat megsérülne, hiszen az elektrolit ilyenkor sem folyik ki. Fontos azonban, hogy minél előbb cseréljük a sérült berendezést és csak a legszükségesebb esetben használjuk.